موضوع این رشته تحصیلی:
رشته مهندسی مکانیک را شاید به توان از دیدگاه تنوع موضوعات تحت پوشش ، جامع ترین رشته مهندسی به شمار آورد. چون رشته مهندسی مکانیک در برگیرنده همه علوم و فنون است که با تولید ، تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد گونه گون در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستم های مکانیکی ، حرارتی و سیالاتی مرتبط می باشد. به عبارت دیگر محاسبات فنی، مدل سازی و شبیه سازی، طراحی و تهیه نقشه ها ، تدوین روش ساخت، تولید و آزمایش تمامی ماشین آلات و تاسیسات موجود در دنیا، با تکیه بر توانایی های مهندسان مکانیک انجام می گیرد. مهندسی مکانیک دارای گرایش های طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید و مهندسی دریا و مهندسی راه آهن و ... است.
موضوع این رشته در طول تحصیل:
رشته مهندسی دریا دارای سه گرایش مهندس کشتی ، کشتی سازی و دریانوردی است.
گرایش مهندسی کشتی:
مهندسان کشتی به عنوان مدیر فنی کشتی مسؤول تعمیر ، نگهداری و راه اندازی موتور کشتی هستند و به همین دلیل دانشجویان این رشته پس از آموزش های تئوری یک دوره کارآموزی را بر روی کشتی های اقیانوس پیما در خارج از کشور می گذرانند.
درس های این رشته در طول تحصیل
دروس مشترک بین گرایشهای مختلف مهندسی دریا:
ریاضی، معادلات دیفرانسیل، محاسبات عددی، فیزیک مکانیک ، فیزیک ، شیمی و خواص مواد ، مبانی مهندسی برق، رسمی فنی ، استاتیک، دینامیک ، مقاومت مصالح، ترمودینامیک، مکانیک سیالات ، طراحی اجزاء و ماشین، انتقال حرارت، کنترل اتوماتیک .
دروس تخصصی گرایش مهندسی کشتی:
شناخت کشتی، الکترونیک ارتباطات، آرشیتکت کشتی، کمکهای اولیه، دریانوردی وملوانی، ماشین دریایی، صافیهای فرعی، سیستم انتقال قدرت.
گرایش مهندسی کشتی سازی:
این گرایش به تربیت نیروهای متخصص مورد نیاز سازمانهای دریایی مخصوص کارخانجات کشتی سازی می پردازد. در واقع مهندس کشتی ساز، مسؤولیت طراحی ، ساخت و نظارت بر ساخت کشتی و تعمیرات آن را بر عهده دارد.
دروس تخصص مهندسی کشتی سازی:
تکنولوژی کشتی، تحلیل سازه ها، آرشیتکت کشتی ( استاتیک)، آرشیتکت کشتی (مکانیک)، ماشینهای محرکه، مهندسی دریا، فیزیک موج، علم مواد و شناخت فلزات ، ریاضیات مهندسی. ) بسیاری از درسهای گرایشهای مهندسی دریا همراه با آزمایشگاه یا کارگاه است.)
گرایش دریانوردی:
هدایت ورهبری کشتی ومدیریت نیروی انسانی شاغل بر کشتی وظیفه یک مهندس دریانوردی است . به همین دلیل مهندسی دریا معتقدند که این رشته را نباید یکی از گرایشهای مهندسی دریا به شمار آورد چرا که یک مهندس دریا به عنوان کاپیتان کشتی مسؤولیت راهبری و مدیریت کشتی را برعهده دارد و حرفه اش یک کار فنی یامهندسی نیست. دانشجویان دریانوردی با این که تا حدودی مسایل فنی را می خوانند ولی مقدار قابل توجهی از درسهایشان ارتباطی با مسایل فنی ندارد. برای مثال مطالعه آب و هوا، جغرافیا و چگونگی یافتن مسیرها از جمله درسهای این گرایش است که ارتباطی با دورس رشته های مهندسی ندارد.
توانایی های لازم:
یک مهندس کشتی یا دریانوردی به دلیل سفرهای دریایی گاه ماهها در کنار خانواده اش نیست. همچنین یک مهندس کشتی سازی نیز باید خود را برای محیط های ساحلی تطبیق بدهد. به همین دلیل قبل از پذیرش نهایی در رشته های فوق از دانشجویان این گرایش آزمایشان پزشکی کامل به عمل می آید که در این میان سلامت دانشجویان دریانوردی بطور دقیق سنجیده می شود چون این دسته از دانشجویان نباید ناتوانی هایی نظیر کوررنگی داشته باشند. از نظر علمی نیز دانشجویان مهندسی دریا در هر سه گرایش باید در دروس ریاضی و فیزیک قوی بوده و به زبان انگلیسی مسلط باشند. گفتنی است داوطلبان دختر از میان گرایشهای مهندسی دریا تنها می توانند گرایش مهندس کشتی سازی را انتخاب نمایند.